Gustave THIBON – Diagnostic. Eseu de fiziologie socială

8 ianuarie 2008
Aceste pagini au fost scrise cu aproape jumatate de secol in urma, mai exact intre anii 1936 si 1939, si publicate pentru prima data in februarie 1940. S-au invechit ele oare? Cu exceptia catorva detalii, nu cred. Bolile diagnosticate raman identice iar, in ansamblu, s-au chiar agravat, ceea ce intuneca si mai mult pronosticul. Mi se cer exemple?
Recitesc capitolul [...] despre surmenajul afectiv datorat conditiilor vietii moderne. Contopirea spatiului nostru interior de catre fluxul mereu crescand al informatiilor si al spectacolelor difuzate de mass-media, incrucisarea permanenta a treburilor si a distractiilor care devoreaza timpul nostru fara a-l umple, dorinta de evadare intotdeauna atatata, dar niciodata satisfacuta, care tine de un fel de mancarime mai mult decat de foame – toate aceste fenomene depun marturie despre o eroziune din ce in ce mai accentuata a substantei insesi a fiintei umane.
Sau paginile privitoare la efectele dizolvante ale colectivismului si ale etatismului asupra sanatatii morale a indivizilor si asupra coeziunii vii a comunitatilor. Nu este oare vorba de aceleasi utopii, inflorind in detrimentul acelorasi realitati? [...]
"Tragedia omului modern, s-a scris, este de a-si stabili drept scop perfectionarea mijloacelor". Or, mijloacele separate de scop se intorc impotriva mantuitorului lor. Si unica problema se pune astfel: omul, investit cu puteri nemasurate asupra naturii si asupra lui insusi, va sti oare sa domine si sa selectioneze mijloacele in vederea scopului sau, sau va sucomba sub puterea lor iesita de pe orbita? Va fi el stapanul, sau victima cuceririlor sale?
Revolutia tehnica reclama o revolutie spirituala – aceasta neputand fi [...] decat "intoarcerea la o ordine eterna, momentan perturbata". O ordine sprijinita la temelii pe respectul fata de natura si de limitele ei, iar la varf pe intoarcerea la Dumnezeu, singurul datator al unui infinit care ne asteapta in eternitate si pe care il cautam, spre ruina noastra, pe pamant si in timp.


Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X